Інститут морської біології НАН України
   eng   rus   

Історія бібліотеки Інституту морської біології НАН України тісно пов'язана з розвитком самого інституту. Беручи свій початок від невеликої колекції книг (500) з особистої бібліотеки першого директора, професора K.О. Виноградова, сьогодні бібліотека має широкий вибір літератури, в двадцять разів більше, в основному, у сфері водних і морських наук, включаючи бібліографічні рідкості.

Початкове формування наукової бібліотеки відбувалося також за допомогою Одеського державного університету, Карадагской біостанції, Грузинської біостанції, Каспійського філіалу ВНИРО, Інституту гідробіології НАН України. З 1955 року у бібліотеку почали поступати періодичні видання.

Першим бібліотекарем була Д.Б. Радзимовская (1960 - 1991). За цей період бібліотека перенесла два переїзди, робота на деякий час припинялася, але усі книги благополучно були доставлені до нового місця. На прикінці 70-х-початку 80-х років минулого століття велику допомогу інституту надала зав. бібліотекою ІнБПМ АН УРСР Сивцова А.Г. Упродовж декількох років вона приїжджала на запрошення інституту для консультації, а також брала активну участь при розміщенні бібліотечних фондів, організації картотек і т.д.

У червні 2005 року бібліотека увійшла до складу науково-організаційної групи інформаційного забезпечення(НОГІЗ).

Починаючи з 2010 року виникла необхідність упорядкування колекції різних електронних ресурсів (у тому числі книг), які були скановані у попередні роки. Загальна кількість електронних книг склало 452 примірника, авторефератів дисертаційних робіт - 55, наукових статей - 416. У зв'язку з наявністю достатньої кількості електронних наукових ресурсів і безперервним скануванням літератури, для зберігання інформації за допомогою сторонніх фахівців була розроблена база даних у вигляді клієнт-серверного додатку з використанням веб-інтерфейсів.

На даний момент існує електронний каталог бібліотеки ІМБ, де  зберігаються текстові документи у вигляді pdf-файлів. Для отримання загальної інформації про предметну область виконується пошук з використанням 1-2 ключових слова. Також пошук літератури у нашому каталозі ведеться за назвою, за прізвищем автора статті або книги. Результати пошуку відображаються у вигляді списку з прикріпленими повними текстовими файлами, які при необхідності або відкриваються для перегляду, або завантажуються. Ефективність пошуку збільшується доступністю каталогу через веб-інтерфейс внутрішнього сервера інституту.

У 2011 році співробітники НОГІЗ інституту брали участь у підготовці до проекту з оцифровування рідкісної літератури. Хоча фонд рідкісних книг нашої бібліотеки невеликий (всього близько 20 екземплярів, що містить в собі російські та зарубіжні видання кінця 19 - початку 20 століття), ми провели дослідження фондів рідкісної літератури інших бібліотек, у тому числі фондів Одеської національної наукової бібліотеки ім. Горького. Підсумком цієї роботи було виявлення 103 примірників рідкісних книг в області морської тематики, включаючи опис їх фізичного стану. На жаль, проект не відбувся, але роботи з оцифрування найбільш цінних і цікавих з наукової точки зору видань тривають.

ІМБ НАН України є членом міжнародної асоціації бібліотек (EURASLIC http://www.euraslic.org). Це дає нам можливість доступу до міжнародної бази даних, а також можливість брати участь у програмах обміну дублетних екземплярами і міжбібліотечного абонемента на міжнародному рівні.

Фонд бібліотеки поповнюється за рахунок дарів різних установ і приватних осіб, книгообміну, за рахунок видавництва «Наукова думка». Щорічно, за рахунок держбюджетних коштів здійснюється офіційна підписка періодичної літератури. Незначну частку нових надходжень до фондів бібліотек складають видання, подаровані авторами-співробітниками установи. Слід зазначити, що серед подарунків траплялися як маловикористовувані, так і цінні видання. У бібліотеці постійно діє виставка нової періодичної літератури та монографій.