Інститут морської біології НАН України
   eng   rus   

До Міжнародного Дня Чорного моря в Одесі влаштують "Бал Чорного моря"

Одеський театр юного глядача імені Юрія Олеші спільно з проектом ЄС-ПРООН «Полипшення екологічного моніторингу Чорного моря: відібрані заходи» (EMBLAS-Plus) готує прем'єру «екологічної» вистави для дітей - «Бал Чорного моря».

Прем'єра відбудеться 31 жовтня, в Міжнародний День Чорного моря, в ТЮГу (початок - о 15:00). Перед прем'єрою відкриється «Картинна галерея Бала Чорного моря» (о 14:30), на відкриття запрошені юні художники.

Першими глядачами вистави стануть переможці дитячого конкурсу малюнків "Картинна галерея Бала Чорного моря". До участі у конкурсі подано понад 100 робіт - це портрети морських мешканців, які дійсно живуть або могли б жити в Чорному морі. Наймолодшому учаснику конкурсу ледь виповнилося 4 роки, а одна з робіт зайняла почесне місце на афіші події. Роботи будуть представлені на виставці в холі і в Малому залі Одеського театру юного глядача. Всі учасники виставки отримають в подарунок від проекту EMBLAS дивовижну книгу з яскравими ілюстраціями- «Секрети Чорного моря». Юні автори отримають запрошення на виставу Одеського театру юного глядача ім. Юрія Олеші - «Бал Чорного моря».

До відома журналистов:

о 14:15 відбудеться міні-прес-брифінг, де представники ДУ «ІМБ НАН України» будуть презентувати публікації про Чорне море.

Про що ж наш спектакль? Про екологію!
В одному королівстві Король влаштовує Бал на честь Чорного моря - найпрестижніший бал року! Звичайно ж, для такого випадку Принцесі потрібно особливу сукню. Абсолютно особливу, неповторну і прекрасну! Не має ніякого значення, що суконь у неї ціла гардеробна, яка займає пів палацу. Їй потрібна нова сукня!
Але виявляється, в палацовій вбиральні оселилися морські і лісові мешканці, тому що в гонитві за новими сукнями Король вирубав ліс і продовжує скидати відходи життєдіяльності королівства в море.
Чи зможуть морські і лісові жителі, об'єднавшись, за допомогою кмітливості та відваги відновити екосистему? Чи можна зробити незвичайне плаття зі сміття? І до чого тут Принц, який мріє про пластик? І чому сміття - це цінний ресурс? Відповіді на всі ці питання юні глядачі та їхні батьки знайдуть разом з героями захоплюючої вистави "Бал Чорного моря" за п'єсою одеського драматурга Оксани Маслової.

Оксана Маслова написала першу п'єсу в 2017-му році. П'єса привернула увагу престижного всеукраїнського конкурсу-фестивалю сучасної драми «Тиждень актуальної п'єси» і була показана в читки. У 2018-му році Оксана увійшла в число фіналістів конкурсу радіодрами від Мистецького Арсеналу та British Council. А в 2019-му році п'єса Маслової представляла Україну на міжнародному літературному фестивалі в Потсдамі в рамках міжнародного конкурсу Next Generation Europe.
«Бал Чорного моря» стане продовженням традиції театру - ставити вистави за п'єсами одеських авторів.
По закінченню вистави заплановано нагородження переможців конкурсу малюнків.
З питань акредитації, будь ласка, звертайтеся до керівника літературно-драматургічної частини театру Лілії Штекель: +380974854147, Вайбер, Телеграм
e-mail: tuz.od.ua@gmail.com, tuz_odessa@ukr.net