Інститут морської біології НАН України
   eng   rus   

Загальна мета проекту полягає у створенні, виконанні та передачі спільних моніторингових заходів щодо інвазивних чужорідних видів (ІАС) у дельтових екосистемах Чорного моря та оцінки їх реакції в сучасних та прогнозованих кліматичних умовах. Проект спрямований на сприяння координації охорони навколишнього природного середовища в Чорноморському регіоні, зокрема шляхом вдосконалення процесу спільного екологічного моніторингу.

Головними цілями проекту є:
• Розробити та впровадити спільні процедури моніторингу та оцінки ризиків щодо ІЧВ в природно-заповідних зонах проекту, мотивувати та допомагати країнам у створенні кадастрів ІЧВ.
• Покращити довгострокову транскордонну співпрацю, інформаційний та дослідницький потенціал шляхом використання інноваційних технологій моніторингу IAS
• Поліпшити співпрацю з моніторингу IAS шляхом залучення громадськості на різні рівні проекту.

Основними результатами проекту будуть:
• Отримання первинних даних щодо ІЧВ у окреслених в проекті охоронних дельтових зонах і поточних й прогнозованих кліматичних умов шляхом здійснення спільного транскордонного моніторингу та оцінки.
• Створення організаційної структури (Обсерваторії), за допомогою якої послуги інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) будуть надаватися не тільки з моніторингу та оцінки ІЧВ (інформаційно-дослідницький потенціал), але також для створення мереж з/та залучення громадян до вдосконалення та використання оновлених результатів проекту (інституцій потенціал).
• Транскордонна співпраця та обмін інформацією від розробки та впровадження інформаційно-комунікаційної діяльності на всіх рівнях суспільства (освіта, менеджери, політики, місцева громада).

Партнери проекту
Румунія: Національний інститут досліджень і розробок дельти Дунаю - координатор
Румунія: Управління біосферним заповідником дельти Дунаю
Україна: Державна установа «Інститут морської біології НАН України»
Греція: Міжнародний грецький університет - кафедра лісового господарства і наук про природне середовище
Туреччина: Технічний університет Караденіз - факультет морських наук
Грузія: Міжнародний центр ділового та економічного розвитку

Активності проекту