Інститут морської біології НАН України
   eng   rus   

Інститут морської біології НАН України приєднався до команди учасників проєкту DiverSEA – інтегроване спостереження, картування, моніторинг та прогнозування функціонального біорізноманіття прибережних морів, який стартував 1 вересня 2024 р. та буде тривати до 31 серпня 2027р. 3 жовтня в м. Порту (Португалія) відбулася перша зустріч за проєктом. Цей чотирирічний проект, що фінансується програмою Horizon Europe, зосереджений на моніторингу і картуванні прибережних морських екосистем шляхом розробки нової методології і цілісного підходу. Мультидисциплінарна команда з 19 установ із 13 країн націлена на проведення наукових досліджень та аналіз великих за обсягом даних, щоб допомогти політикам, і в той же час зосереджена на розвитку громадянської науки, що є основною метою DiverSEA.

В Європі близько 50% населення проживає на відстані менше ніж 50 км від моря, і його чисельність постійно зростає. Прибережні екосистеми перебувають під високим рівнем антропогенного навантаження, що ставить під сумнів їхню стійкість і життєздатність у короткостроковій і середньостроковій перспективі. Прибережні системи відіграють фундаментальну роль для суспільства, надаючи численні товари та послуги, а також є важливими для продовольчої безпеки, виробництва енергії та пом'якшення наслідків зміни клімату. Конфлікт між зростаючим антропогенним тиском і супутнім збільшенням нашої залежності від цих екосистем призвів до зміни способу оцінки та управління цими регіонами – від суто економічного бачення до такого, що фокусується на зв'язку між соціальним благополуччям і стійкістю океану, сприяючи адаптивному управлінню динамічними і складними системами.

Зараз ЄС шукає методології для інтегрованого управління екосистемами через визначення цілей доброго екологічного або природоохоронного стану та орієнтацію екологічних оцінок від структурного рівня угруповання до функціональної оцінки екосистеми, що ми називаємо екосистемно-орієнтованим управлінням. Тому картографування та моніторинг систем, визначення ключових факторів і механізмів зворотного зв'язку в динаміці, інтеграція всієї інформації є необхідним для розуміння і можливості проектування складних систем. По суті, перехід від традиційного підходу, який ігнорував динаміку екосистем, генеруючи фрагментарну інформацію, до трансдисциплінарного підходу, що інтегрує знання з різних галузей, розшифровує екосистемні взаємодії і уможливлює більш точний прогнозний аналіз.

Незабаром з'явиться більше новин з запуском вебсайту та поширенням нової інформації. Ми рекомендуємо всім із цікавістю стежити за DiverSEA, оскільки це не тільки надзвичайно актуальний проект, але, перш за все, він прагне зробити громадян активними учасниками науки.

1-й Інформаційний лист DiverSea

Партнери:

Norwegian University of Science and Technology
Universidade do Porto
National and Kapodistrian University of Athens
Università Politecnica delle Marche
Pompeu Fabra University
GATE Sofia University
Athens University of Economics and Business
University of Copenhagen
University of Gothenburg
University of Ghana
University of California, San Diego
Institute of Marine Biology of the NAS of Ukraine
Dokuz Eylul University of Izmir
Mediterranean Conservation Society
Liga para a Protecção da Natureza
Tursiops Marine Research
VNNOR
Flemish Institute for Technological Research