Інститут морської біології НАН України
   eng   rus   

1. Чи загрожує Одесі та іншим населеним пунктам морського узбережжя затоплення?
Ні, рівень моря однаковий по всій його площі, та обсяг води з водосховища недостатній щоб впливати на рівень моря як такого.
2. Наскільки в море може знизитися солоність?
Враховуючі темпи падіння солоності та те, що процес ще продовжується, в тих районах, що залежать від стоку Дніпра (від гирла до Одеської затоки включно), вода тимчасово може стати майже прісною.
3. В чому проблема зниження солоності?
На відміну від природних повеней, що пов’язані з паводком, який навесні формується холодними талими водами, викид прісної води з водосховища відбувся в літній період. Це несе загрозу розвитку бактерій та мікроводоростей, які погіршують санітарні умови в пляжній зоні та призводять до цвітіння води. Крім того, багато морських організмів взагалі не пристосовані до зниження солоності та можуть загинути.
4. Наскільки аномальною буде зміна умов в морі та як це може вплинути на живу природу?
Якщо взяти нормальний рівень відхилень гідрологічних умов від середньостатистичного, то коливання в 5-10 % практично не відображається на біологічних показниках. Окремі роки, коли такі відхилення досягали 40-50 % спостерігалися різкі зміни в екосистемах, які добре запам’яталися мешканцям Одеси у вигляді спалаху цвітіння мікроскопічних водоростей, що перетворювали воду в густий «кисіль». За нашими попередніми оцінками, рівень аномальності гідрологічних умов буде складати сотні процентів, що може визвати катастрофічні зміни біологічних показників.
5. Які можливі джерела забруднення моря?
Джерелами забруднення будуть в першу чергу затоплені території населених пунктів, складів та сільськогосподарських угідь Херсонської області. Вода з водосховища, яка затопила значні площі уздовж русла Дніпра, Інгульця та Південного Бугу забруднюється нафтопродуктами, хімікатами, органічними речовинами, каналізаційними вода, ґрунтом що містить добрива. Всі ці забруднювачі разом з масами прісної води далі потрапляють через Дніпровсько-Бузький лиман в Північно-західну частину Чорного моря. Окрім таких розчинених забруднювачів, потік води виносить в море побутове сміття, тіла загиблих людей та тварин, вимиті з берегів міни та багато іншого, і все це поглиблює екологічну катастрофу.
6. Які можливі довгострокові екологічні наслідки?
На довгостроковому рівні існують ризики перебудови угруповань морських організмів, тимчасового зниження обсягу біоресурсів, підвищення евтрофікації моря. Поки що в Чорному морі не спостерігались подібні по масштабам екологічні катастрофи і ми не можемо передбачити всіх аспектів можливих змін.
7. Чи варто купатися в морі?
Ні, допоки продовжується скид води з водосховища та невідомі можливі обсяги її забруднення, краще цього не робити.
8. Чи безпечно пити воду?
Так, вода з одеського водопроводу ніяким чином не пов’язана з басейном Дніпра.